Uw advies
op belastinggebied

Worldwide Satter Flowers B.V. te Nieuwaal
Wat in de jaren 60 begon met 5000 m² chrysanten , is inmiddels uitgegroeid tot een familie-bedrijf met bijna 40 ha. chrysanten, 4 ha. potrozen en een buxus-kwekerij! Met 15 tuinderijen is de Satter-Groep wereldwijd één van de grootste in zijn soort. En het einde is nog niet in zicht! Uitbreidingsplannen genoeg, bijvoorbeeld voor een zeer moderne Phalaenopsis-kwekerij van 4,5 ha. in 2008!

De directeur

Leo Kraijenoord, 34 jaar, is directeur van Worldwide Satter Flowers B.V. en H. Satter & Zn. Transport B.V. Hij vertelt hoe zijn schoonvader destijds is begonnen met het kweken van chrysanten in de Bommelerwaard. Nu, in 2007, is de 3e generatie al actief in deze teelt! Leo begon zijn carrière als inkoper bij een horeca-groothandel. In de avonduren deed hij diverse opleidingen op het gebied van bedrijfseconomie en automatisering. De volgende stap was een automatiseringsbedrijf, waar Leo zowel in de binnen- als buitendienst heeft gewerkt, en daarna als bedrijfsleider.

8 jaar geleden ontstond voor hem een nieuwe uitdaging binnen het bedrijf van de familie Satter, door het vertrek van schoonzus Rianne. Leo is begonnen als algemeen medewerker bij Worldwide Satter Flowers B.V. (WSF). Mede dankzij de eerder opgedane ervaring heeft hij zijn steentje bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van het familiebedrijf. Met name op het gebied van automatisering en de realisatie van het collectief inkopen binnen de Satter-Groep. Tevens heeft hij voor WSF een kwaliteitshandboek ontwikkeld. De uitdagingen die Leo in het begin zag, zijn er nog steeds binnen WSF. Hij is meegegroeid met het bedrijf, en mag zich sinds 01-01-2007 directeur noemen van WSF én H. Satter & Zn. Transport B.V. "Mijn werk kent veel afwisseling, mede door het contact met allerlei soorten mensen, zoals tuinders, chauffeurs, vertegenwoordigers, directeuren, etc. Ook in het leidinggeven merk ik dat ik mezelf kan ontwikkelen, elke dag heeft voor mij wel leermomenten”.

Het bedrijf

“De kracht van de Satter-groep ligt in de nauwe samenwerking” vertelt Leo enthousiast. “Je maakt keuzes en moet daar ook met z’n allen achter blijven staan”. Een belangrijk deel van onze “supply chain”, de keten van “stek tot eindproduct bij de klant” wordt in eigen beheer gehouden. De Satter-groep heeft een eigen stekbedrijf in Zuid-Afrika, een transportbedrijf met de naam “H. Satter en Zn.” en een handelsorganisatie voor de afzet van de producten in binnen- en buitenland (WSF). “ Hierdoor zijn we overal nauw bij betrokken en is snelle besluitvorming mogelijk, zonder afhankelijk te zijn van derden. Ongeveer 40% van de afzet gaat naar Engeland, onder andere naar onze grootste klant supermarktketen Tesco. Zulke ketens stellen hoge eisen aan de kwaliteit en variëteiten. Juist door de samenstelling van de groep kunnen we een breed assortiment leveren dat aan deze eisen voldoet.”

Het product

De laatste tijd wordt de chrysant behoorlijk gepromoot, en dat is terecht, vindt Leo. “Het is een veelzijdig product waarmee je eindeloos kunt variëren in boeketten.” Het slechte imago dat deze bloem vroeger had is grotendeels weggenomen door het toenemende aantal soorten, dat nog steeds uitbreidt. Zo heeft de Satter-Groep sinds enige tijd ook een eigen breeding-bedrijf waarvan de eerste resultaten binnenkort op de markt gebracht zullen worden. Vooruit denken blijft nodig, innovatief zijn, nieuwe markten zoeken en technieken ontwikkelen. Leo ziet dan ook nog genoeg mogelijkheden voor de toekomst.

De boekhouding

Sinds 1 januari 2005 is WSF klant bij Carpine Belastingadvies. Leo: “We waren al vele jaren aangesloten bij één van de grotere accountantskantoren in ons land. Toen een aantal voor ons belangrijke personen de overstap maakten naar Carpine, hebben wij besloten met hen mee te gaan. Een belangrijke reden hiervoor was de prijs/ kwaliteitsverhouding en de betrokkenheid van deze medewerkers bij onze bedrijven. Het persoonlijke contact met de medewerkers ervaart Leo als zeer positief. “Ze denken met je mee en staan open voor veranderingen, bijvoorbeeld met betrekking tot de automatisering. Ze kennen onze bedrijven van binnen en van buiten en hebben in de loop der jaren een netwerk van deskundige mensen opgebouwd op diverse terreinen. Carpine verzorgt voor ons o.a. de jaarrapportages, loonadministraties, belastingaangiften en adviezen in de ruimste zin van het woord. Daarnaast wordt onze boekhoudkundig medewerkster begeleid en gecontroleerd. Omdat Carpine een kleinschalig kantoor is zijn de lijnen zeer kort. Je hebt snel contact met de juiste persoon. Dit past prima binnen onze bedrijfsstrategie voor wat betreft de supply chain: Ik heb er alle vertrouwen in dat onze samenwerking in de toekomst alleen nog maar verder “tot bloei” zal komen”.