Uw advies
op belastinggebied

Satter Roses V.o.f. te Poederoijen


Grote kans dat u ze wel eens tegenkomt, in de supermarkt of misschien wel bij u thuis op de vensterbank: de kleurrijke potrozen van Satter Roses. Weinig mensen zullen zich realiseren dat aan zo’n prachtige plant een technisch zeer modern productieproces van 13 weken voorafgaat. Gerard Satter, 33 jaar en mede-eigenaar van Satter Roses in Poederoijen wil daar graag wat meer over vertellen. Vanaf zijn 16e werkt Gerard al in de tuinbouw, eerst in het bedrijf van zijn vader, later in zijn eigen chrysantenkwekerij. In 2003 besloot hij, samen met broer Henk, een nieuwe stap te zetten: de oprichting van een moderne kwekerij voor jaarrond-potrozen. Gerard: "Het perceel was te klein voor de chrysantenteelt, dus zochten we iets anders. Toen kwamen we in contact met het Deense bedrijf Roses Forever ApS. We waren onder de indruk van de hoogwaardige kwaliteit en houdbaarheid van het Roses Forever-assortiment, en zagen hiervoor wel een markt in Nederland.” Zo ontstond Satter Roses, een veelzijdige en toonaangevende producent van potrozen.

De start

"Alle begin is moeilijk” erkent Gerard Satter. "Het is geen makkelijke teelt. We hebben veel moeten leren: een totaal nieuwe teelttechniek en het leidinggeven aan veel meer personeel. Dat kost aandacht en tijd.” Toch bleek het bedrijf zo succesvol dat 2 jaar later de kas kon worden uitgebreid met 15.000 m². Nu worden jaarlijks onder ruim 40.000 m² glas ongeveer 8 miljoen potrozen geproduceerd! Twee kapiteins op een schip, gaat dat wel goed? Gerard lacht: "Henk en ik vullen elkaar goed aan. Henk houdt zich wat meer bezig met de planning en de teelt, ik met het onderhoud en de commerciële activiteiten. Maar we werken veel samen en proberen ook ons personeel actief bij de onderneming te betrekken. Met ongeveer 25 personeelsleden, waarvan de helft de Poolse nationaliteit heeft, is dat zeker een uitdaging. Gelukkig krijgen we daarin goede ondersteuning van Carpine Belastingadvies.”

Van zaadje tot prachtige sierplant

Gerard vertelt enthousiast over de liefde voor zijn vak: "Wat is er nou mooier dan een klein zaadje te zien opgroeien tot een prachtige sierplant! Ik geniet er nog steeds van om dat proces te zien. Van al die miljoenen planten is er niet een hetzelfde! De roos heeft een hoge emotionele waarde. Het roept associaties op met liefde en vriendschap. Een potroos is verfrissend in huis, mensen worden er vrolijk van!”. Satter Roses maakt gebruik van de modernste productietechnieken. Zowel de complete stekproductie als de gehele kweek vinden in eigen beheer plaats. Een voorbeeld van deze geavanceerde technieken is de Rombomatic. Dat is een robot die automatisch stekjes knipt, voorziet van een groeihormoon en in potten steekt, aangestuurd door een camera die elk plantje apart beoordeelt, de zogenoemde Vision-technologie. Bijzonder is ook dat alle productiehandelingen (zoals stek steken, knippen, uitzetten en verpakken) plaats vinden in de verwerkingsruimte, en niet in de kas. De rozen worden automatisch naar de verwerkingsruimte aan- en afgevoerd op rolcontainers. In 2005 konden bezoekers deze technieken bewonderen tijdens "Kom in de Kas”. Gerard: "We hebben daar zoveel leuke reacties op gehad! We konden de mensen laten zien hoe mooi het is om ons product tot bloei te brengen!”. Promotie is voor Satter Roses erg belangrijk. ”We willen graag iedereen onze kwaliteit laten zien, en onze nieuwe soorten en kleuren. Daarom hebben we regelmatig op handelsbeurzen onze eigen stand, vaak bemand door onze verkoopmedewerker Arjan Kolbach. De belangrijkste reclame is echter onze service: snelle en flexibele leveringen tegen een continue kwaliteit. De wens van onze klant staat altijd centraal!

Bij Carpine is de boekhouding in goede handen

"Dat herkennen we ook bij de medewerkers van Carpine Belastingadvies. Zij zijn vanaf het begin nauw betrokken geweest bij ons bedrijf.” aldus Gerard. "Vooral bedrijfseconomische en fiscale adviezen zijn voor ons belangrijk. Bij Carpine weet ik dat ze altijd het maximale eruit halen, ze denken mee met ons als ondernemers. Daarnaast zijn ze goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de glastuinbouwsector.” Ook het verzorgen van zijn boekhouding laat Gerard graag over aan Carpine.”Dat is bij hen in goede handen, zodat ik me volledig op m’n ondernemersactiviteiten kan richten.”